Het is weer zomervakantie. Wist je dat cybercriminelen dol zijn op de zomerperiode? Waarom? Vakantiegangers zijn in de ‘relax-modus’ en minder oplettend dan normaal, dus hét moment voor cybercriminelen om hun slag te slaan. Wij zetten een aantal risico’s op een rijtje.

 

Openbare wifi netwerken

Veel mensen maken gebruik van (gratis) openbare wifi netwerken, bijvoorbeeld op de luchthaven, in een hotel of een restaurant. Vakantiegangers zullen dan soms ook even hun zakelijke e-mail checken. Maar niet iedereen beseft zich hoe risicovol dit is. Jij kunt gemakkelijk met dit netwerk verbinden, maar iemand met foute bedoelingen ook. Voor hackers een makkelijke manier om bij je zakelijke e-mail en vertrouwelijke documenten te komen. Wil jij weten hoe je veilig met openbare netwerken om kunt gaan? Kijk hier.

 

USB-laders op luchthavens

Stel, je bent op de luchthaven en de batterij van je telefoon is bijna leeg. De USB-lader op de luchthaven om je telefoon op te laden lijkt dan een goede oplossing. Maar pas op, USB-laders op luchthavens of andere openbare ruimten kunnen gevaarlijk zijn. Voor cybercriminelen is het namelijk een fluitje van een cent om data te stelen van aangesloten apparaten of om zo kwaadaardige software te verspreiden.

 

Out-of-office berichten

In de zomerperiode zal je mailbox zich ook weer vullen met afwezigheidsmeldingen van collega’s en relaties. De manier om anderen te laten weten dat je op vakantie bent en niet op e-mails reageert. Maar ook e-mail en out-of-office meldingen worden door cybercriminelen gebruikt om informatie over de organisatie te bemachtigen, een vorm van ‘social engineering’. Uit de out-of-office melding kunnen ze opmaken wie op vakantie is en hoe lang. Voor de cybercrimineel dus een veilige periode om z’n slag te slaan. Vaak verwijzen mensen in hun out-of-office ook door naar een collega die de werkzaamheden overneemt. Dit is precies het type informatie dat een cybercrimineel wil ontfutselen om zo zijn werkwijze hierop toe te spitsen. Social engineering neemt toe en wordt bijvoorbeeld veel gebruikt bij CEO-fraude.

 

Vakantiekrachten zijn doelwit

Bij sommige bedrijven nemen inval- of vakantiekrachten tijdens de zomerperiode tijdelijk het werk over. Zorg ook dat deze krachten goed getraind worden en zich bewust zijn van cyberrisico’s, bijvoorbeeld het gevaar van phishing e-mails. Iemand die bijvoorbeeld maar tijdelijk op een financiële afdeling zit is kwetsbaarder voor CEO-fraude. In de zomermaanden lijkt er volgens de Fraudehelpdesk ook een toename te zijn in het aantal spookfacturen dat bedrijven ontvangen. Internetcriminelen zullen slim gebruik maken van de onwetendheid en naïviteit van tijdelijke krachten, juist in de zomerperiode.

 

Wil jij de zomerperiode gebruiken om de privacyzaken binnen jouw bedrijf op orde te brengen? Wij helpen je graag. Met een abonnement op Privacy Zeker krijg je tools, documenten en persoonlijke begeleiding om te kunnen voldoen aan de AVG. Meer informatie? Kijk hier.